ماهی

ماهی خاویار

ماهی خاویار

انواع خاویار

ماهی خاویار با نام تجاری استورژون از خانواده تاس ماهیان است و گونه‌های آبزی کم‌نظیری هستند که دارای قدمت چند صد میلیون ساله که عصر ژوراسیک باز می‌گردد است. این ماهی به فسیل زنده جهانی نیز مشهور است. از ۲۷ گونه ماهی خاویار تنها ۶ مورد از آن‌ها در دریای مازندران وجود دارد. مروارید سیاه نام دیگر تخم این ماهی است.

گوشت ماهی خاویار دارای قیمت آنچنان بالایی نیست اما تخم این ماهی از قیمتی به مانند طلا برخوردار است. تخم خاویار از لحاظ رنگی به انواع گوناگونی تقسیم می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها تخم خاویار طلائی، تخم خاویار سرخ و از همه مهم‌تر تخم خاویار سیاه است. در ادامه به خواص این ماهی اشاره خواهیم کرد.

روش‌های مصرف تخم خاویار

تخم خاویار که ما در ادامه از واژه عمومی خاویار در مورد آن استفاده خواهیم کرد یکی از اشرافی‌ترین صبحانه‌های جهان است. بسیاری آن را به صورت خام یا به همراه زرده تخم‌مرغ و پیاز میل می‌کنند. گروهی به اندازه نوک قاشق از این ماهی را با سبزی‌ها ترکیب و استفاده می‌کنند.

علاقه‌مندان به مصرف خاویار سرد در دنیا کم نیست. تخم این ماهی برای کسانی که تا کنون آن را نچشیده‌اند ممکن است کمی ناخوشایند باشد چرا که دارای شوری و بوی تند ماهی است. خاویار در ایران و روسیه شناخته شده تر است اما در کشورهایی مانند سیبری و خاور دور نیز مصرف می‌شود.

خاویار سرخ از خاویار سیاه ارزانتر است اما در طعم، مزه و ارزش غذایی کم از خاویـار سیاه ندارد. خوردن این ماهی در کشور روسیه معمول است اما در ایران اگرچه شما می‌بایست در رستوران‌های خاص این غذا را میل کنید. در ادامه به خواص خاویار اشاره خواهیم کرد.

تخم ماهی خاویار

تخم ماهی خاویار به عنوان یک صبحانه لذیذ سرو می شود

خاویار در ایران

خاویار در ایران قدمت طولانی دارد و هم اکنون نیاز بیش از ۸۵ درصد دنیا را تأمین می‌کند. این ماهی در زمان‌های قدیم توسط بیهوشی ماهی با چکش پلاستیکی از داخل شکم ماهی خاویـار خارج می‌شد ولی با گذشت زمان با استفاده از عمل‌های جراحی این کار امکان‌پذیر شد و ماهی پس از خارج کردن تخم خاویار و باقی گذاشتن مقادیری از آن در داخل شکم دوباره به دریا باز می‌گردد.

برای هر ماهی خاویـار ۱۵ تا ۱۶ سال زمان لازم است که زمان باروری و تولید تخم حاصل شود. این ماهی تخمک‌های نابارور حاصل از تخمدان ماهی خاویـار ماده است. به واسطه قیمت زیاد این فرآورده دریایی مصرف آن در ایران بسیار کم است. در ادامه به خواص خاویار اشاره خواهیم کرد.

توصیه‌های بهداشتی هنگام خرید خاویار

محل رشد ماهی خاویـار عاملی مهم در سلامتی تخم‌های خاویار است. نحوه صید ماهی و فرآوری نامطلوب نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که باید در خرید تخم این ماهی می‌بایست آن را در نظر داشت. شرایط نامناسب محیطی، ابزارهای نامناسب و غیربهداشتی برای بی‌هوشی ماهی، شرایط نامناسب برای حمل و نقل ماهی و تخم ماهی، آلوده شدن به باکتری همگی می‌توانند موجب بروز آسیب‌های جدی در مصرف کننده خاویار شود.

عوارض ناشی از مصرف خاویـار نامناسب و آلوده عبارت‌اند از تب، سردرد، تهوع، اسهال، عوارض گوارشی و کبدی همچنین بروز مشکلات آلرژیک است. سوداگران خاویار با استفاده از فرآوری خاویار مصنوعی، فرآورده‌های مشابه با خاویار اصل در بازار تولید می‌کنند که موجب بروز مشکلات شدیدتر  مانند مسمومیت‌های حاد غذایی می‌شود.

لذا قبل از خرید خاویار حتماً نکات بهداشتی را رعایت کرده و از داشتن برچسب بهداشتی روی کالا مطمئن شوید.

ماهی خاویار

ماهی خاویار زیست گاهش در دریای خزر (کاسپین ) می باشد

ارزش غذایی خاویار

در هر ۱۰۰ گرم از خاویار ، شما شاهد:

  • ۲۶۴ کیلوکالری انرژی
  • ۱۹ گرم چربی (۴٫۱ گرم چربی اشباع، ۷ گرم چربی چند اشباع نشده و ۴٫۶ گرم چربی تک اشباع نشده)
  • ۵۸۸ میلی‌گرم کلسترول
  • ۱۵۰۰ میلی‌گرم سدیم
  • ۱۸۱ میلی‌گرم پتاسیم
  • ۴ گرم کربوهیدرات
  • ۲۵ گرم پروتئین
  • ۲۷۵ میلی‌گرم کلسیم
  • ۱۱٫۹ میلی‌گرم آهن
  • ۴۰۰ میلی‌گرم منیزیم
  • ۹۰۵ واحد ویتامین آ
  • ۱۱۷ واحد ویتامین دی
  • ۲۰ میکروگرم ویتامین ب ۱۲
  • ۰ میلی‌گرم ویتامین ث
  • ۰٫۳ میلی‌گرم ویتامین ب ۶

به واسطه وجود چربی‌های اشباع نشده و مواد مغذی فراوان در خاویار، مصرف این ماده غذایی گران‌قیمت دارای مزایای سلامتی فراوانی نیز هست که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهد شد.

خواص خاویار

تخم ماهی خاویار

تخم ماهی خاویار به عنوان یک صبحانه لذیذ سرو می شود

خاویار از تخم ماهیان خاویـار به دست می‌آید و از جمله گران‌ترین مواد غذایی در جهان است. فیل‌ماهی، تاس ماهی روسی، تاس ماهی ایرانی یا قره برون، ماهی شیپ و ماهی اوزون‌برون از گونه‌های ماهیان خاویـار دریای مازندران هستند. در ادامه به خواص این ماهی اشاره خواهیم کرد.

تأمین کننده آنتی اکسیدان 

یکی از خواص خاویار این است که دارای ویتامین آ است که در بهبود زخم‌های ایجاد شده روی پوست و همچنین به عنوان محافظ جدار خارجی سلول عمل می‌کند همچنین دارای ویتامین ای است که پوست را به صورت عمقی مرطوب نگه می‌دارد و از خشک شدن شدید پوست در زمان‌های طولانی جلوگیری می‌کند.

ویتامین ای همچنین به عنوان عاملی مهم در گردش خون ایفای نقش کرده و از بروز بیماری‌هایی به مانند پارکینسون جلوگیری می‌کند. همچنین وجود این دو ویتامین به عنوان رفع آثار پیری پوست، بهبود بینایی، تقویت سیستم ایمنی بدن و داشتن آنتی اکسیدان کافی در بدن لازم و ضروری است. این ماهی را می‌توان یکی از منابع غنی آنتی اکسیدانی در طبیعت دانست.

خواص خاویار برای مادران باردار

مادران در دوران بارداری نه تنها باید مراقب فرزند بلکه باید بیش از همه کس مراقب سلامتی خود باشند. زیرا این دوران یکی از حساس‌ترین مراحل زندگی هر زن و مادری می‌تواند باشد. مسلماً می‌دانید که خوراک مادر در دوران بارداری تأثیر مستقیمی بر روی سلامتی نوزاد دارد. بر همین اساس است که شما به عنوان یک مادر باید در دوران بارداری تلاش بیشتری برای مصرف غذاهای سالم‌تر داشته باشید.

خواص خاویار یکی از عمده مواردی است که در دوران بارداری به آن اشاره شده است. این ماده مغذی می‌تواند در دوران بارداری سلامت نوزاد و همچنین مادر را در دوران بعد از زایمان تضمین کند. به توصیه پزشکان زنان و زایمان خاویار ایرانی یکی از بهترین و مغذی‌ترین انواع خاویارهایی است که مادران باردار می‌توانند از آن استفاده کنند.

پزشکان در مورد استفاده از خواص خاویار در دوران بارداری اشاره کردند که بهتر است مادر در ماه‌های ۶ تا ۹ ماهگی فرزند خود از این ماده مغذی استفاده کند. البته مصرف کردن خاویار در کل دوران بارداری به مادران توصیه شده است. لازم به ذکر است که خاویار ایرانی اگر به صورت طبیعی کشت و صید شده باشد از هر گونه عامل سرب و جیوه ای به دور است.

نبود این فلزات سنگین در خاویار به این معنی است که شما مطمئن خواهید شد با مصرف کردن خاویار هیچ عارضه جانبی بدن مادر و فرزند را تهدید نمی‌کند. ماهی‌های اقیانوس آزاد عموماً دارای جیوه فراوانی در خود هستند لذا سعی کنید از خاویار صید شده ایرانی بهره ببرید.

تنظیم کننده فشار خون

یکی از خواص خاویار این است که دارای منابع مغذی مانند پتاسیم است. عنصر پتاسیم در بدن انسان به عنوان تنظیم کننده فشار خون عمل می‌کند. لذا خوردن خاویـار می‌تواند جایگزینی گران‌قیمت برای قرص‌های فشار خون شما باشد. لذا این غذا را به افرادی که دارای فشار خون و حساب بانگی پرفشار هستند توصیه می‌کنیم.

خواص خاویار برای پوست

این روزها اسم خاویار را بر روی محصولات زیادی می‌توانید مشاهده کنید از جمله ماسک‌های صورت. هر چند شاید برای شما عجیب باشد اما خاویار به عنوان یک خوراکی لوکس می‌تواند به صورت هم مالیده شود و پوست آن را شاداب‌تر کند. می‌توان گفت یکی از گران قیمت‌ترین ماسک‌های صورت، ماسک خاویار است.

اگر دنبال رسیدن به پوست شاداب و جوان هستید باید از خواص خاویار به صورت ماسک و خوراکی در کنار دیگر موارد بهداشتی استفاده کنید. گفته شده است که خاویار می‌تواند چروک‌های پوست و همچنین خطوط عمر که روی صورت می‌افتند را به سرعت محو کند.

خاویار دارای مقدار زیادی عامل تحریک کننده کلاژن پوستی است. این اتفاق باعث می‌شود که خواص خاویار بتواند پوست را طراوت بخشیده و بدون نیاز به هیچ عمل جراحی یا لیفتینگ پوستتان را به روزهای اول با حالت الاستیک بالا نزدیک کند. همچنین گفته می‌شود که یکی دیگر از خواص خاویار برای پوست می‌تواند مرطوب کنندگی قوی آن باشد.

خاویار دارای مقدار کافی پتاسیم است. پتاسیم باعث خواهد شد تا پوست شما از افتادگی‌های ناشی از تحلیل رفتن بافت‌های پوست در امان باشد. وجود اسیدهای چرب مهمی همانند امگا ۳ و ۶ هستند که باعث می‌شوند پوست شما علاوه بر اینکه از شر عوامل آسیب زننده به پوست رها شود بلکه شفاف و درخشنده هم به نظر برسد.

با آبرسانی که خاویار به پوست شما می‌کند، نباید دیگر نگران تابش اشعه خورشید روی پوستتان باشید. آب کافی به همراه مواد مغذی باعث می‌شود که پوست شما در برابر تغییرات محیطی به شدت مقاومت بهتری نسبت به قبل داشته باشد. همچنین مشاهده شده است که خاویار می‌تواند به ترمیم زخم‌های پوستی نیز کمک شایانی کند.

کاهش خطر بروز بیماری قلبی

در هر ۱۰۰ گرم از خاویـار بیش از 1000میلی‌گرم روغن امگا ۳ وجود دارد. روغن امگا ۳ به واسطه خاصیت آنتی اکسیدانی می‌تواند سلامتی عروق و قلب را تضمین کند. از این رو شما از خاویار می‌توانید به عنوان یک تقویت کننده ایمنی سیستم قلب و عروق استفاده کنید.

همچنین این ماهی به واسطه داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی از رسوب چربی‌های مضر در رگ‌های خونی جلوگیری می‌کند. عدم رسوب چربی در جداره رگ‌های خونی باعث جریان بهتر خون در بدن و کاهش فشار خون می‌شود که در نهایت سلامتی قلب و عروق را به دنبال دارد. لذا اگر توان خرید تخم خاویـار را دارید به شما توصیه می‌کنیم هر از چند گاهی از آن مصرف کنید.

خواص خاویار برای رابطه جنسی بهتر

برای داشتن یک رابطه جنسی موفق نیاز دارید که به تغذیه خودتان بیش از پیش اهمیت دهید. این ماهی به مانند دیگر تخم‌ها دارای مقدار زیادی امگا ۳ و ۶ است اما در این میان مقدار ویتامین‌های ب ۵ و ۶ خاویار هم مهم است. وجود این ویتامین‌ها در به تعادل رسیدن هورمون‌های جنسی از اهمیت بالایی برخوردار است. با خوردن این ماهی پروتئین لازم برای انجام فعالیت‌های جنسی را بدون دریافت کلسترول مضر به دست خواهید آورد.

از سوی دیگر خاویار حتی از تخم مرغ هم در رسیدن به رابطه جنسی خوب، مؤثر است. خواص خاویار به دلیل داشتن آرگینین که نوعی امینو اسید است به گردش خون و همچنین جریان یافتن آن در عروق جنسی کمک می‌کند از این رو شما نعوظ بیشتر با خوردن خاویار تجربه خواهید کرد.

همچنین باید بدانید که خاویار با دارا بودن مقدار زیادی از ویتامین ب ۱۲، ریبوفلاوین و همچنین کلسیم باعث می‌شود که سطح انرژی شما قبل از رابطه جنسی افزایش پیدا کند. ویتامین د موجود در خاویار سطح هورمون جنسی شما یعنی استروژن را در بهترین حالت خود حفظ می‌کند.

اگر به دنبال یک روش درمانی گران قیمت برای رفع مشکلات جنسی خودتان هستید، مسلماً استفاده از خواص خاویار می‌تواند گزینه خوبی برای شما محسوب شود.

خاصیت ضد ویروسی

ویتامین ث در این ماهی اصلاً وجود ندارد لذا شاید شما از خاصیت ضد ویروسی این ماهی تعجب کرده باشید؛ اما به یاد داشته باشید که ویتامین دی یکی دیگر از مواد مغذی دخیل در افزایش ایمنی بدن است و در خاویار نیز به میزان زیادی وجود دارد.

لذا خوردن خاویـار می‌تواند ویتامین D موردنیاز برای بدن به عنوان افزایش دهنده قدرت سیستم ایمنی را تأمین کند. با بهبود سیستم ایمنی شما نه تنها کمتر سرما خواهید خورد بلکه به واسطه کاهش رادیکال‌های آزاد در بدن، مشکلات دیگر به مانند التهاب در اندام‌ها نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

خواص خاویار برای چشم

همان طور که گفتیم این ماهی دارای مقدار زیادی مواد آنتی اکسیدانی است. چشم یکی از حساس‌ترین اندام‌های بدن می باشد که در طول دوران زندگی در معرض آسیب‌های زیادی قرار می‌گیرد. یکی از مهم‌ترین آسیب‌های وارد شده به چشم، واکنش‌های رادیکال آزادی بر روی قرنیه و همچنین شبکیه آن است. در صورتی که چشم دچار این واکنش‌های رادیکالی شود به مرور زمان بینایی خود را از دست می‌دهد.

برای جلوگیری از بروز واکنش‌های رادیکال آزادی در چشم، باید از آنتی اکسیدان های فراوان مخصوصاً ویتامین‌های مختلف استفاده کنید. یکی دیگر از خواص این ماهی که شاید برای شما جالب به نظر برسد، توانایی آن در حفظ سلامتی چشم شما است.

این ماهی با دارا بودن مقدار زیادی آنتی اکسیدان در قالب انواع ویتامین‌ها و اسیدهای چرب، واکنش‌های رادیکال آزادی روی قرنیه چشم را کنترل می‌کند و به این ترتیب شما با گذر عمر شاهد بروز مشکلات بینایی نخواهید بود. به این ترتیب اگر به خاویار دسترسی دارید و می‌خواهید چشمان پرنوری در دوران کهن‌سالی داشته باشید از همین امروز با خواص خاویار آشتی و از آن استفاده کنید.

سعی کنید برای رسیدن به بالاترین میزان از خواص خاویار آن را به صورتی مصرف کنید که حرارت کمتری دیده باشد تا سطح ویتامین آ دریافتی شما بیشتر باشد.

بازسازی هموگلوبین خون

غالباً افرادی که تحت عمل جراحی بوده باشند، سطح هموگلوبین خون پایینی نسبت به دیگر افراد دارند. هموگلوبین جزئی از خون است که وظیفه انتقال اکسیژن به سایر نقاط بدن را بر عهده دارد. در صورت کمبود هموگلوبین فرد دچار کم‌خونی می‌شود.

از علائم بارز کم‌خونی خستگی‌های ناگهانی و کاهش قدرت فرد در انجام کارهای روزانه است. همچنین با کاهش هموگلوبین رسوب سلول‌های قرمز و نابودی آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. تحقیقات نشان داده است که مصرف خاویـار می‌تواند هموگلوبین از دست رفته را جبران و به میزان زیادی به افرادی که جراحی یا جراحت داشته‌اند کمک کند.

خواص خاویار در مبارزه با آلزایمر

یکی از بدترین اتفاق‌هایی که می‌تواند برای افراد مسن بیفتد، بروز آلزایمر است. افرادی که دچار آلزایمر می‌شوند ممکن است برخی از حرکات عادی خود همانند کنترل کردن ادرار را نیز از دست بدهند. اما دلیل بروز آلزایمر چیزی نیست جز از بین رفتن شبکه‌های عصبی و همچنین انجام واکنش‌های رادیکال آزاد در غشاء مغز.

خوشبختانه در سال‌های اخیر کشف شده است که مصرف کردن مواد غذایی سالم و همچنین داشتن سبک زندگی بهتر شما را از بروز آلزایمر در امان نگه می‌دارد. یکی دیگر از خواص خاویار این است که به شما کمک خواهد کرد در برابر واکنش‌های رادیکال آزادی که می‌توانند در مغز بروز دهند، پیروز شوید.

برای رسیدن به این مقدار از خواص این ماهی لازم نیست آن را روزانه مصرف کنید بلکه مصرف کردن گاه و بیگاه آن نیز به شما در مبارزه با آلزایمر کمک خواهد کرد. در کنار خوردن این ماهی باید سبک زندگی خودتان را نیز تغییر دهید. خواص این ماهی نمی‌تواند همانند یک معجزه همه مشکلات شمار ا حل کند و خودتان هم باید دست به کار شوید و به خواص خاویار در درمان آلزایمر و پیشگیری از آن کمک کنید.

تقویت کننده عضلات

یکی از خواص خاویار این است که به واسطه داشتن پروتئین بسیار زیاد می‌تواند عاملی برای تقویت عضلات و بهبود رشد آن‌ها در ورزشکاران باشد. مصرف این ماده غذایی برای زنان باردار، ورزشکاران و نوجوانانی که در سن رشد هستند توصیه شده است. هرچند برای تأمین پروتئین موردنیاز بدن نیازی به خوردن تخم این ماهی ندارید و می‌توانید از دیگر مواد غذایی که دارای پروتئین کافی هستند استفاده کنید.

خواص خاویار به دلیل سلنیوم

یکی دیگر از خواص این ماهی که لازم است به آن اشاره داشته باشیم، غنی بودن آن از سلنیوم است. این ماده مغذی در کنار دیگر مواد مهم در بدن همانند ویتامین ای از بروز آسیب‌های سلولی جلوگیری می‌کند. آسیب سلولی شاید ساده باشد اما در نهایت منجر به مشکلات اساسی همانند سرطان می‌شود.

لذا اگر دوست دارید که سلول‌های سالم و زندگی ایمن داشته باشید از مواد غذایی دارای سلنیوم همانند خاویار باید بیش از پیش استفاده کنید. علاوه بر آسیب‌های سلولی مطالعاتی وجود دارند که نشان می‌دهند ویتامین ای موجود در این ماهی به همراه سلنیوم به کاهش حملات قلبی نیز کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را قوی‌تر می‌کنند. با مشاهده این خواص بهتر است این ماهی را از دید یک غذای اشرافی نگاه نکنید.

خاصیت ضد افسردگی

اگر افسردگی بعد از خرید چند عدد تخم خاویار را در مقابل پرداخت هزینه زیاد کنار بگذاریم، این ماهی به علت داشتن روغن امگا ۳ زیاد می‌تواند دلیلی برای کاهش شدت افسردگی و اختلالات ناشی از آن باشد. خاویـار نه تنها باعث بهبود علائم افسردگی می‌شود بلکه سطح خوشحالی افراد را نیز بهبود می‌بخشد. پس می‌توان گفت خاویـار بخورید و خوشحال باشید.

خواص خاویار برای سلامت استخوان

کلسیم زیاد در هر ماده غذایی می‌تواند برای بدن مفید باشد. مخصوصاً اگر این کلسیم با مقدار کافی ویتامین D نیز همراه باشد. وجود ویتامین D در کنار کلسیم، جذب آن را به میزان زیادی بهبود می‌بخشد و باعث می‌شود که بدن شما از لحاظ تأمین مواد موردنیاز برای اسکلت و استخوان‌بندی غنی باشد.

در دوران بارداری و زمانی که افراد دچار مشکلاتی به مانند شکستگی استخوان هستند، مصرف خاویار توصیه شده است.

درمان کم‌خونی

کم‌خونی دلایل متفاوتی ممکن است داشته باشد که یکی از آن‌ها کمبود آهن در گلبول‌های قرمز است. یکی از خواص خاویار این است که مقادیر کافی از آهن در خود دارد و با مصرف آن، همه آهن را به گلبول‌های قرمز به عنوان افزایش دهنده قدرت حمل اکسیژن تقدیم می‌کند. از این رو افرادی که فعالیت شدید بدنی دارند می‌توانند از آهن خاویـار به عنوان بهبود دهنده قدرت انجام حرکات ورزشی استفاده کنند.

خواص خاویار برای استرس و میگرن

غذاهای غنی از ویتامین ب ۲ یا ریبوفلاوین می‌توانند باعث کاهش استرس و بی‌خوابی و اضطراب در افراد شوند. این ویتامین را می‌بایست به صورت روزانه مصرف کرد چرا که کاهش آن در بدن موجب بروز مشکلات شدید سلامتی می‌شود. علاوه بر ویتامین ب ۲، ویتامین ب ۵ نیز در خاویار وجود دارد. وجود ویتامین ب ۵ عاملی برای کاهش حملات میگرنی است.

ماهی خاویار

ماهی خاویار زیست گاهش در دریای خزر (کاسپین ) می باشد

سخن پایانی

همان‌طور که مشاهده کردید این ماهی نیز به مانند دیگر غذاهای دریایی خواص مشابه دارد و با کنار گذاشتن جنبه لوکس بودن آن، مصرف دیگر مواد غذایی می‌تواند جایگزین خوردن خاویـار باشد. اگر قصد خرید خاویـار دارید سعی کنید از فروشگاه‌های معتبر و برندهای مشهور خریداری کنید. سالم و تندرست باشید.

URL List

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *